poniedziałek, 6 grudnia 2010

PELARGONIA PACHNĄCA [ANGINKA] [Pelargonium graveolens]

Roślina o przyjemnym, balsamicznym lub cytrynowym zapachu olejków eterycznych wydzielanych przez liście. Po 2-3 latach wymaga odmłodzenia.

Stanowisko: nasłonecznione.
Temperatura: zimą10-15 st C, dobrze zimuje w ogrzewanym pomieszczeniu. Na lato dobrze jest wystawić ją do ogrodu lub na balkon.
Podlewanie: zimą, w chłodnym pomieszczeniu niewiele, tak, żeby ziemia nie wyschła, latem dość obfite.
Nawożenie: od marca do sierpnia co 2 tygodnie, roztworem nawozów mineralnych lub zwierzęcych..
Przesadzanie: jeżeli korzenie mieszczą się w doniczce rośliny nie przesadza się, lecz co 2 lata starsze rośliny zastępuje się młodymi. Sadzi się je do ziemi ogrodowej z kompostem.
Rozmnażanie: w lutym i marcu sadzonki wierzchołkowe z dwiema parami liści ukorzenia się poi 2-3 sztuki w doniczce z torfem i piaskiem lub starsze rośliny od razu w podłożu właściwym.
Szkodniki i choroby: czasem atakowana przez mączlika szklarniowego. Zasychanie liściu zimą jest zjawiskiem naturalnym, gdyż roślina przechodzi okres spoczynku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz