Stanowisko: dobrze oświetlone lub słoneczne.
Temperatura: latem pokojowa, zimą 14-16 st C.
Podlewanie: latem umiarkowane, zimą mniej lub bardziej ograniczone, w zależności od temperatury pomieszczenia; nie należy jednak dopuścić do przeschnięcia podłoża. Podczas kwitnienia i owocowania zalecane jest spryskiwanie rośliny miękką, letnią wodą
Nawożenie: wiosną i latem co 2 tygodnie roztworem nawozów mineralnych, zimą co 3-4 tygodnie mieszanką o mniejszej zawartości azotu, fosforu i potasu.
Przesadzanie: młodsze rośliny co 1-2 lata, starsze rzadziej do ziemi próchniczej z dodatkiem torfu.
Rozmnażanie: z sadzonek lub nasion. Przed wysianiem należy usunąć czerwony miąższ jagód.
Szkodniki i choroby: roślina dość odporna. Przesuszenie podłoża lub zbyt ciepłe i suche powietrze mogą jednak powodować zasychanie i opadanie jagód.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz