wtorek, 30 listopada 2010

KAWA ARABSKA [Coffea arabica]

Może być uprawiana w mieszkaniach w doniczkach, ale nie należy spodziewać się, że z zebranych nasion uda się przygotować tak samo aromatyczny napój, jak z kawy pochodzącej z plantacji tropikalnych. Roślina wymaga specjalnej opieki, gdyż wrażliwa jest na suche powietrze w mieszkaniu.

Stanowisko: półcieniste, zimą jasne, ale nie narażone na ostre promienie słoneczne.
Temperatura: 20-22 st C.
Podlewanie: regularne, żeby ziemia w doniczce była stale umiarkowanie wilgotna; roślinę trzeba codziennie spryskiwać.
Nawożenie: wiosną i latem co 2 tygodnie słabym roztworem nawozów mineralnych dla roślin doniczkowych.
Przesadzanie: co roku wiosną, podłoże powinno być próchnicze, lekkie, złożone z równych części ziemi liściowej i kompostowej oraz torfu, a także piasku.
Rozmnażanie: przez wysiew świeżych nasion wyjętych z owoców [po 4-8 tygodniach tracą zdolność kiełkowania].
Szkodniki i choroby: mogą pojawiać się tarczniki, wówczas należy odrywać je od liści i zmywać wodą z „Ludwikiem”. Brązowienie i opadanie liści jest spowodowane zbyt suchym powietrzem w mieszkaniu oraz zalaniem lub przesuszeniem podłoża w doniczce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz