sobota, 27 listopada 2010

GASTERIA BRODAWKOWA [Gasteria veruccosa]

Jest sukulentem o mięsistych liściach ułożonych symetrycznie w dwóch przeciwległych rzędach. Na ciemnozielonych liściach występują drobne, charakterystyczne, perłowate brodawki. wiosną i latem pojawiają się kremowo-łososiowe dzwonkowate kwiaty na wysokich łodygach.

Stanowisko: słoneczne lub jasne, na parapecie albo w pobliżu południowego okna, ostre słońce może powodować czerwienienie liści.
Temperatura: latem roślina dobrze znosi wysokie temperatury, zimą przechodzi okres spoczynku w chłodnym [10-12 st C] i suchym pomieszczeniu.
Podlewanie: latem dość obfite, podłoże nie powinno być jednak zbyt mokre, aby nie gniły liście i korzenie. Zimą w niskiej temperaturze – raz na dwa do trzech miesięcy, w temperaturze pokojowej – niewielkimi dawkami, gdy przeschnie ziemia.
Nawożenie: od kwietnia do końca sierpnia – co 2-3 tygodnie roztworem nawozów mineralnych do zasilania kaktusów.
Przesadzanie: wiosną, co 2-3 lata do ziemi gliniasto-piaszczystej z dodatkiem torfu. Najczęściej przesadza się większe, rozrośnięte rośliny.
Rozmnażanie: przy przesadzaniu, z młodych roślin wyrastających u podstawy rośliny macierzystej, z sadzonek liściowych albo nasion.
Szkodniki i choroby: niska temperatura i wysoka wilgotność mogą być przyczyną zgnilizny spowodowanej przez grzyby. Należy przestrzegać zasad pielęgnacji, szczególnie zimą. Na korzeniach mogą wystąpić mszyce korzeniowe. Trzeba wówczas wymienić ziemię i zdezynfekować całą roślinę oraz doniczkę lub podlewać środkiem przeciw mszycom.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz